Coronaboete levert strafblad op. 

Zo’n hoge boete gekregen van € 395,00 omdat je je niet aan de 1,5 meter afstand-regel hield? Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, krijg je er ook nog eens een strafblad bij. Je hebt er misschien al wel het een en ander over gehoord, maar hoe zit dat nu precies met de coronaboete en een strafblad? Ik ga het je uitleggen.

Een coronaboete is geen gewone boete, maar een strafbeschikking. Het is een straf opgelegd door het Openbaar Ministerie. Bij een strafbeschikking van € 100,- of meer krijg je een justitiële aantekening. Door de strafbeschikking te betalen ga je akkoord met de opgelegde straf en daarmee erken je dus schuldig te zijn. Er komt verder geen (onafhankelijke) rechter meer aan te pas. Dit levert een strafblad op, waarmee je problemen kunt krijgen wanneer je bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wilt aanvragen. Dit is vaak vereist als je wilt worden aangenomen voor een nieuwe baan.

De justitiële aantekeningen worden geregistreerd door screeningsautoriteit Justis. Dezelfde autoriteit waarbij je een VOG moet aanvragen. Justis kijkt naar de aantekeningen van de aanvrager. Bij de aanvraag wordt wel beoordeeld of de aantekeningen relevant zijn voor de functie. Als je bijvoorbeeld bent veroordeeld voor een inbraak, dan zal je hoogstwaarschijnlijk geen positieve VOG krijgen voor een baan in de beveiliging. Per functie gelden wel terugkijktermijnen. Zie https://www.justis.nl/producten/vog/beoordeling-besluit-en-bezwaar/terugkijktermijnen.aspx voor meer informatie.

Wat kun je hieraan doen? 

Als je het niet mee eens bent met de strafbeschikking kun je nog in verzet gaan. Het is van belang dat je niet betaalt, want daarmee ga je akkoord met de strafbeschikking en kun je niet meer in verzet. Verzet moet je uiterlijk binnen 2 weken nadat je kennis hebt genomen van de strafbeschikking instellen (meestal datum van de beschikking). Het OM gaat dan nogmaals naar de zaak kijken en beoordelen of de zaak alsnog wordt geseponeerd of de zaak wordt voorgelegd aan de rechter.

Het loont vaak in de praktijk om verzet in te stellen, omdat het bewijs te dun is om tot een veroordeling te komen. Als je betaalt, weet je in ieder geval zeker dat je die aantekening te pakken hebt.

Het verzet moet wel aan bepaalde formele eisen voldoen, anders kan de rechter het verzet niet in behandeling nemen (niet-ontvankelijk verklaren). Wil je hier meer over weten? Bel dan gerust met onze strafrechtadvocaat Bianca van den Oever.