RECHTSBINNEN

Met regelmaat zal een van de advocaten van KOM Advocaten en mediators, uit Noordwijk een juridisch probleem aan U voorleggen door middel van een levensecht verhaal. Iedere overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval, de essentie is levensecht.

Eindelijk, vakantie en weer tijd voor het gezin. Heerlijk twee weken naar Frankrijk. Maar nee, de hele week stond Marieke klaar om de kinderen Jelle en Julia naar het zwembad te brengen, op te halen voor de lunch, terug te brengen, pleisters te plakken etcetera. Diederik had ze alleen in het hotel bij het diner weer gezien. De maat was vol voor Marieke, zo hoefde het voor haar niet meer.

Diederik had genoten van zijn lange fietstochten. Zijn werk kon hij eindelijk loslaten op rustige landweggetjes. Het was een zwaar jaar geweest. Eerst ontslag en daarna een nieuwe commerciële baan in een ander segment dan hij gewend was.En dan Marieke’s opmerkingen. Ze was gewend aan veel geld en dat kon hij even niet leveren. Gelukkig had hij snel een andere functie gekregen maar het salaris was wel aanmerkelijk lager. Op de stille landweggetjes hoorde hij haar opmerkingen even niet.

De terugreis verliep stil, bij de grens barstte de bom. De verwijten vlogen over en weer. Waar was je deze twee weken riep Marieke. Wat zeur je toch altijd aldus Diederik. Ik wil een echtscheiding riep Marieke.

Een week later zaten ze samen bij mij op kantoor. De vakantie bleek de druppel geweest te zijn. Ze waren het meer dan zat. Marieke was van mening dat Diederik veel te weinig tijd besteedde aan haar en de kinderen, Diederik zocht vooral rust. Er moest en zou een echtscheiding komen. Voor de kinderen wilden ze nog wel mediation proberen, een vechtscheiding wilden ze niet.

Veel begrip voor elkaars situatie was er niet. Relatietherapie wilden ze niet, dat softe gedoe was voor hen ongeschikt.

Ik sprak met hen over de toekomst. Marieke gaf aan dat ze graag met de kinderen in de woning wilde blijven. Dat was immers beter voor de rust van de kinderen. Diederik zou voldoende hiervoor moeten bijdragen. Verder had ze nog geen concreet beeld over de toekomst.

Diederik  begreep eigenlijk niet dat Marieke wilde scheiden, hij deed toch alles om de financiën van het gezin voor elkaar te krijgen. Als het dan toch tot een echtscheiding moest komen  wilde hij een grote rol in het leven van de kinderen blijven spelen. Nu hielp hij hen regelmatig met hun huiswerk. Dit wilde hij graag blijven doen.

Samen namen we hun financiële mogelijkheden door. Marieke schrok. Zij had zich niet gerealiseerd dat hun inkomen zoveel lager was geworden. Met het inkomen van Diederik was het net mogelijk om als gezin in de woning te blijven. Om voor twee huishoudens en de huidige woning te betalen was het inkomen onvoldoende. Verkoop van de woning na de scheiding zou onvermijdelijk zijn. Afgesproken werd dat beiden zouden onderzoeken en nadenken welke financiële  mogelijkheden er zouden zijn. Was het mogelijk dat Marieke op korte termijn enig  inkomen zou kunnen verwerven of zou de familie bereid zijn tijdelijk bij te dragen in de kosten?

De volgende afspraak belden Diederik en Marieke af omdat ze nog tijd nodig hadden. Weer enkele weken later belde Diederik met de mededeling dat ze toch naar een relatietherapeut wilden gaan. Ik gaf hem een adres waar ze op korte termijn terecht konden. De  echtscheidingsplannen zijn in de ijskast gezet.

Voor Marieke en Diederik was de financiële crisis net het zetje wat ze nodig hadden om het toch nog een keer serieus samen te proberen. Vaak is dat niet meer mogelijk. Soms is een scheiding onafwendbaar. Dan is het goed om met hulp van een mediator de gevolgen van de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Ik ben benieuwd of ik na de crisis nog iets van ze hoor.

Reinja Ottens

advocaat en mediator